تفکر انتقادی (Critical Thinking)، تجزیه و تحلیل واقعیتها برای به دست آوردن یک قضاوت صحیح است. شاید موضوع کمی پیچیده به نظر برسد و چندین تعریف مختلف برای این مفهوم وجود داشته باشد اما در نهایت این مفهوم شامل تجزیه و تحلیل منطقی، شکاکانه، بیطرفانه به همراه ارزیابی شواهد واقعی است. این مسئله ارتباطات موثر، تواناییهای حل مسئله و همچنین تعهدی برای غلبه بر خودمحوری و جامعهگرایی را میطلبد.
چرا تفکر انتقادی مهم است؟
اول از همه، این نوع تفکر، از جمله موارد ضروری است که تقریبا هر کارفرما به دنبال آن است. ثانیا، در عصر اخبار جعلی، دادههای متضاد و حجم زیاد اطلاعات برای پردازش هر روزه، تفکر انتقادی تنها راه درک جهان است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مهارت تفکر در زندگی را بخوانید.ما در این مقاله قصد داریم موارد زیر را به جهت دستیابی به این اصل مهم در نظر داشته باشیم.
- بهترین تعریف مهارت تفکر انتقادی.
- نحوه استفاده از مهارتهای تفکر انتقادی به صورت گام به گام.
- لیستی از مهمترین مهارتهای تفکر انتقادی برای محل کار و نحوه استفاده از آنها برای دریافت پیشنهادات شغلی بیشتر.
- ابزارها و ایدههایی برای بهبود سریع مهارتهای تفکر انتقادی شما.
- مهارتهای تفکر انتقادی چیست و چرا به آنها نیاز دارید؟
تفکر انتقادی (Critical Thinking) چیست؟
تفکر انتقادی توانایی تفکر به صورت سازمانیافته و منطقی به منظور درک ارتباط بین ایدهها یا واقعیتها است. این مهم به شما کمک میکند تا تصمیم بگیرید چه چیزی را باور کنید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوایند مقاله تفکر سیستمی به زبان ساده را بخوایند.این مفهوم را در معنایی دیگر، “فکر کردن در مورد تفکر” دانستهاند که توانائی شناسایی، تجزیه و تحلیل و سپس رفع اشکال در نحوه تفکر ما را فراهم میکند.
چگونه یک متفکر منتقد باشیم؟
بیشک برای رسیدن به یک این مهارت، وقت، تمرین و صبر لازم است. اما کاری که امروز میتوانید برای بهبود مهارتهای تفکر انتقادی خود شروع به انجام آن کنید، استفاده از ۷ مرحله تفکر انتقادی برای هر مشکلی است که در حال حل آن هستند. بعلاوه، برخی از سوالات اختصاصی برای تفکر انتقادی وجود دارد که میتواند در هر مرحله به شما کمک کند.
مراحل تفکر انتقادی
۱-مسئله یا سوال را مشخص کنید.
تا آنجا که ممکن است دقیق باشید: هرچه مسئله مشخصتر باشد، یافتن راهحل یا پاسخ آسانتر است.
۲- دادهها، نظرات و استدلالها را جمع آوری کنید.
سعی کنید چندین منبع پیدا کنید که ایدهها و دیدگاههای مختلفی را ارائه دهند.
۳- تجزیه و تحلیل و ارزیابی دادهها در رابطه با تفکر انتقادی
آیا منابع قابل اعتماد هستند؟ آیا نتیجهگیری آنها به پشتوانه دادههای مناسب جمعآوری شده است یا تنها مسائلی برای بحث به شمار میروند؟ آیا اطلاعات یا دادههای کافی برای پشتیبانی فرضیههای داده شده، وجود دارد؟
۴- فرضیات را شناسایی کنید.
آیا مطمئن هستید منابعی که پیدا کردید بیطرفانه است؟ آیا مطمئن هستید که در جستجوی پاسخ مغرضانه نبودهاید؟
۵- تعیین اهمیت اطلاعات
چه اطلاعاتی مهمترین هستند؟ چه اندازه نمونهگیری کافی است؟ آیا همه نظرات و استدلالها به مشکلی که میخواهید حل کنید مرتبط است؟
۶- تصمیم بگیرید و به نتیجه برسید.
نتیجهگیریهای مختلف را شناسایی کنید و تصمیمی بگیرید که (در صورت وجود) از آنها به اندازه کافی پشتیبانی میشود. نقاط قوت و محدودیتهای همه گزینههای ممکن را بسنجید.
۷- ارائه یا برقراری ارتباط.
هنگامی که به نتیجه رسیدید، آن را به همه ذینفعان ارائه دهید.
۷ مرحله تفکر انتقادی در یک مثال ساده
۱- مسئله مورد بحث این است: ” آیا نوشیدن قهوه برای شما مفید است؟”
تحلیل این رویکرد راهی گسترده در پیش دارد. ما نمیدانیم که در مورد اثرات طولانی مدت یا کوتاه مدت نوشیدن قهوه صحبت میکنیم؟ همچنین ممکن است نوشیدن قهوه برای جنبههایی از سلامتی شما مفید باشد، در حالی که برای برخی دیگر مضر است. بنابراین، بیایید مشکل را کمتر کنیم: “آیا نوشیدن قهوه برای قلب شما مفید است؟”
۲- با تفکر طی مطالعات انجام شده، تنها دو تحقیق در مورد تأثیر نوشیدن قهوه بر قلب شما وجود دارد.
مورد اول نشان میدهد که نوشیدن قهوه “میتواند ۱۴% منجر به مرگ زودرس برای بیماری کرونر قلب و ۲۰% برای سکته مغزی باشد” و بر اساس مورد دوم، “مصرف متوسط قهوه با شیوع کمتری از بیماری عروق کرونر همراه بود.”
ما در این مرحله از استدلال دو اشتباه مهم مرتکب شدهایم: اول از همه، فقط دو منبع کافی نیستند. ثانیا، ما در نظر نگرفتهایم که قلب عضوی بسیار پیچیده است. درست مثل آنچه در مورد بقیه بدن ما این حقیقت وجود دارد، قهوه نیز ممکن است برای برخی از عملکردها مفید باشد در حالی که برای برخی دیگر مضر است.
۳- هر دو مقاله ذکر شده در مجلات معتبر و معتبر بررسی شده است.
اولین مورد فقط بر اساس بررسی ادبیات بوده است. هیچ مطالعه اصلی روی آن انجام نشده است. مورد دوم، اگرچه در یک نمونه بزرگ (۲۵۰۰۰ شرکت کننده) از مردان و زنان انجام شده است، اما فقط جمعیت خاصی را شامل میشود. افرادی که عوامل دیگری مانند رژیم غذایی یا آب و هوا میتوانند بر قلب آنها تأثیر بگذارند، در این بررسی وجود نداشتهاند.
۴- در حالی که دو منبع مغرضانه به نظر نمیرسند، اما استدلال ما چنین بوده است.
ما جستجوی اولیه گوگل را بر اساس فرضیات انجام دادیم: “دلایل عدم نوشیدن قهوه” (با فرض اینکه قهوه برای سلامتی ما مضر است) و “دلایل نوشیدن قهوه” (با فرض اینکه قهوه ارزش نوشیدن دارد). در واقع جست و جوی ما بر اساس الگوریتمهای جستجوی Google بوده است.
۵- با توجه به همه موارد فوق:
میتوانیم به طور مثبت بیان کنیم، اطلاعاتی که برای جمع آوری مشکل اولیه گرد آوری کردیم، قابل توجه نبودند.
۶- تنها نتیجهای که میتوان به دست آورد این است:
با توجه به دادههای جمعآوری شده، نوشیدن قهوه ممکن است برای قلب ما مفید نباشد، بسته به بسیاری از عوامل و متغیرهایی که ما قادر به در نظر گرفتن آن نبودیم.
۷- برای ارائه نتیجه باید اینگونه در نظر گرفت که:
“با این اطلاعات، نمیتوان پاسخ صحیحی برای این مسئله مطرح کرد”. البته که همین دو نوع تفکر متفاوت هم باز ارزش ارائه و برقراری ارتباط را دارند.خوب است بدانید که محدودیتهای دانش ما در مورد یک موضوع مشخص چیست. نکته مهم این است:واقعا سخت است که از چیزی مطمئن شوید”.
سخن پایانی
شما در این مقاله با تفکر انتقادی آشنا شدید.همچنین از را ههای تقویت آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع توسط ما جواب داده شود.