دوشنبه , ۱۲ آذر ۱۴۰۳
صحبت کردن

فن بیان چیست؟ + بررسی ترفندهای روان و تاثیر گذار صحبت کردن و اعتماد به نفش داشتن

روان صحبت کردن و خوب حرف زدن در خانواده و جامعه مستلزم بدست آوردن برخی از مهارت هاست. هر کلمه ای که شما به بیان آن می پردازید قدرت رازآلودی دارد. تک تک کلمه ها مهم اند و نمی توان از تاثیر گذاری آن ها چشم پوشید. کوچک ترین حرکت شما در هنگام صحبت کردن تاثیر ویژه ای بر روی مخاطب می گذارد. اگر دوست دارید مخاطب خود را با سخنانتان هیپنوتیزم کنید، این مقاله را از دست ندهید.


فهرست مطالب


فن بیان چیست؟

فن بیان یعنی توانایی صحبت کردن. به همین سادگی. توانایی شما در حرف زدن هر چقدر بیشتر باشد یعنی فن بیان شما قوی‌تر است. برای داشتن فن بیان باید بتوانید خوب و با اعتماد به نفس حرف بزنید و البته واضح صحبت کنید. نکات زیر به شما در داشتن فن بیان کمک می‌کند. آن‌ها را مطالعه و تمرین کنید و مطمئن باشید تمرین شرط اساسی یادگیری و موفقیت در هر کاری است.

معرفی ترفندهای طلایی روان و تاثیر گذار صحبت کردن

شما هم از اینکه دیگران حرف هایتان را به خوبی متوجه نمی شوند خسته شده اید؟ خب، مشکل اصلی از عدم سلیس و روان صحبت کردن نعشت می گیرد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله معایب اختلاف طبقاتی را بخوانید.عوامل بسیار زیادی مثل کمبود اعتماد به نفس، نداشتن مهارت فن بیان یا ترس از صحبت کردن ممکن است باعث بروز چنین مشکلی شده باشد، اما امروز قرار است به هر دلیلی که هست این مشکل شمرده صحبت نکردن را از بین ببریم.

۱. در هنگام صحبت کردن از واژگان شفاف و مختصر بهره ببرید

دایره ی وسیعی از لغات، لزوما همیشه با دایره ی لغات قوی برابر نیست. وقتی از روان بودن گفتار صحبت می کنیم، منظورمان کم گفتن و گزیده گفتن است. بیان یک مطلب با استفاده از لغات بسیار، لزوما سلیس تر از یک توضیح واضح و ساده نیست. گمان نکنید که با به کار بردن کلمات اضافی، باهوش تر به نظر می رسید.

۲. از گزافه گویی بپرهیزید

هیچ چیز به اندازه ی به کار بردن کلمات و آواهایی مانند «پس، مانند و بله و امثال اینها» دربین کلمات اصلی گفتار برای پر کردن سکوت و مکث ها، شما را غیرحرفه ای نشان نمی دهد. سعی کنید از این کلمات برای طولانی کردن صحبت و پُرکردن فضای سکوت میان آنها استفاده نکنید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوایند مقاله صمیمیت در خانواده را بخوانید. می توانید از قبل به تمام حرف هایتان فکر کنید و دقیقا همان ها را بگویید تا نیازی به استفاده از کلمات اضافی نباشد.

صحبت کردن

۳.هنگام صحبت کردن کلمات را به وضوح بیان کنید

اگر فصیح ترین سخنرانی دنیا را هم داشته باشید ولی نتوانید کلمات آن را واضح و به درستی بیان کنید، مخاطبان خود را گمراه خواهید کرد. زمانی را به فراگرفتن صحیح تلفظ هر کلمه و کم کردن لهجه تا آنجا که ممکن است، اختصاص دهید.

۴. آرامش خود را حفظ کنید

همانطور که در مورد غلبه بر اضطراب گفته شد، اگر نگران، مضطرب یا عصبی به نظر برسید، نمی توانید به درستی سخن خود را ادا کنید. هر اقدامی که برای آرامش یافتن شما ضروری است انجام دهید؛ مخاطب خود را در حالت خنده داری تصور کنید تا احساس راحتی بیشتری داشته باشید یا به سادگی به خاطر بیاورید در بدترین حالت، ممکن است شنوندگان کسل شوند که آنقدرها هم که تصور می کنید؛ بد نیست.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله اهمیت شغل در زندگی خانوادگی و اجتماعی را بخوانید. صحبت کردن باید طبیعی به نظر بیاید نه اجباری، بنابراین اجازه بدهید کلمات بر زبان تان جاری شوند و نگران چگونگی آنها و اینکه دیگران درباره ی شما چه فکری می کنند نباشید.

۵. با اعتماد به نفس صحبت کنید

تا به حال دقت کردید کسانی که با اعتماد به نفس رفتار می کنند ناخودآگاه جذاب ترو تأثیرگذارتر به نظر می آیند؟ زمانی که مطمئن و جسور صحبت می کنید، حس کنجکاوی مخاطب را برمی انگیزید. حتی اگر خود تان آن را حس نکنید، با اعتماد به نفس رفتار کنید تا گفتار شما روان تر و حرفه ای تر شود. علاوه بر این، زمانی که تظاهر به بی پروا بودن می کنید، در واقع کم کم اعتماد به نفس خود را بالا می برید. موقعیتی که درهر حال در آن برنده خواهید بود.

۶. از واژگان آشنا استفاده کنید در صحبت کردن

درست است که باید همیشه در حال گسترش دایره واژگان خود باشید، اما میدان صحبت کردن محل مناسبی برای آزمون و خطا نمی باشد. زمانی که واژه های جدیدی یاد می گیرید، آنها را حتماً یادداشت کنید و سعی کنید با مرور کردن مداوم، آنها را در ذهن خود ماندگار نمایید. ولی توجه داشته باشید که قرار نیست تمام کلمات جدیدی که یاد می گیرید، در مکالمات خود استفاده کنید. شاید بهترین کار این باشد که تا حد امکان همان کلماتی که در ذهن شما وجود دارد و به طور کامل با آنها آشنایی دارید، به کار ببندید.

با اعتماد به نفس

زیرا به طور قطع شما هنوز نحوه استفاده صحیح از کلمات جدیدی که آموزش دیده اید، نمی دانید. پس لطفاً سعی نکنید با استفاده نابجا و نادرست از آنها به خیال خود روان تر و حرفه ای تر صحبت کنید. اجازه دهید که این کلمات به طور کامل در ذهن شما نقش ببندند. جایگاه صحیح استفاده از آنها را شناسایی کنید و سپس از آنها در صحبت کردن های خود استفاده نمایید.

۷. میزان مطالعه خود را افزایش دهید

متاسفانه کشور ما یکی از کشورهایی است که سرانه مطالعه در آن به طرز قابل توجهی ناچیز و پایین است. در واقع این به این معناست که اغلب افراد جامعه ما هیچ گونه اطلاعات دقیقی ندارند و فقط حرف می زنند. به همین دلیل هم هست که اغلب در صحبت کردن دچار مشکل هستیم. از دو حالت خارج نیست: یا درباره بحثی که مطرح است هیچ گونه اطلاعاتی نداریم که نمی توانیم اظهار نظر کنیم و یا اینکه اگر هم حرفی بزنیم، هیچ پایه و اساس علمی و درستی ندارد و فقط کلام بی محتوایی از دهان ما خارج می شود.

بنابراین اگر قرار است بتوانید که خوب صحبت کنید، لزوماً باید مطالعه را جزو برنامه روزانه خود قرار دهید. این مطالعه می تواند در زمینه مسائل مختلف باشد و اطلاعات عمومی شما را افزایش دهد و یا اینکه درباره موضوع مورد علاقه تان باشدو صرفاً شما را از لحاظ دایره واژگان و جمله سازی تقویت نماید. فراموش نکنید افرادی که زیاد مطالعه می کنند، نسبت به دیگران بسیار آگاه تر هستند و به همین دلیل کیفیت زندگی آنها نیز تا حد قابل توجهی بهتر است. پس اگر قرار است خوب صحبت کنیم، باید مطالعه کردن را نیز به صورت یک برنامه روتین و روزانه دنبال نماییم.

۸. قصه گویی و خاطره گویی کنید

یکی از بهترین تمرین های فن بیان برای روان صحبت کردن، قصه گویی و خاطره گویی است. قصه گویی را باید با کودکان تمرین کنید ولی خاطره گویی تمرین عام تری است و در تمامی موقیعیت های ارتباط کلامی و سخنرانی قابل استفاده است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ارزش های خانواده را بخوانید.

صحبت کردن

سعی کنید در موقعیت هایی مانند مهمانی ها و مجالس دورهمی، در موقعیت های مناسب سعی کنید خاطره گویی کنید. این تمرین هم در روان صحبت کردن و شمرده سخن گفتن شما تاثیر به سزایی دارد.

۹. به صحبت دیگران توجه کنید

اگر قصد دارید فارسی را روان صحبت کنید، به شما پیشنهاد می کنم در طی روز یا حتی در زمان تماشا کردن تلویزیون، به صورت آگاهانه حواستان به نحوه صحبت کردن افرادی که از صحبتشان لذت می برید باشد. فرقی نمی کند آن فرد کیست، می تواند مجری تلویزیون یا رادیو باشد، یا مدیر شرکت یا یکی از همکارانتان در محیط کار باشد. به نحوه تلفظ واژه ها، لحن، کشیدن واژه ها و تاکید هایی که در صحبتشان انجام می دهند دقت کنید. اگر بتوانید همان لحظه همان جمله ای که آن فرد بیان کرده است، عیناً بیان کنید می تواند در دراز مدت (مثلا در طی یک ماه تا ۵ ماه) تاثیر مستقیمی بر روان فارسی صحبت کردن شما بگذارد.

۱۰.هنگام صحبت کردن تلفظ صحیح کلمات را یاد بگیرید

آیا تا به حال متوجه شده اید، یک کلمه از زبان هر شخص می تواند تلفظ مستقلی داشته باشد و این یک مشکل بسیار بزرگ است که اغلب ما آن را ناچیز می پنداریم و به سادگی از کنار آن گذر می کنیم؟این یکی از بزرگ ترین خطاهایی است که می توانید در صحبت کردن مرتکب شوید. درست است شاید زمانی که در کنار دوستان و خانواده خود باشید، این تلفظ اشتباه و غلط مشکل چندانی را ایجاد نکند و از نظر آنها هم موضوع قابل توجهی نباشد. اما وقتی که همین اشتباه را در یک جمع مهم تکرار کنید، مطمئن باشید که موجب تمسخر و پایین آمدن کیفیت سخنان شما خواهد شد.

صحبت کردن

بنابراین لطفاً اگر واژه را جدید آموزش می بینید، حتماً سعی کنید تلفظ صحیح آن را از لغت نامه ها و یا حتی اینترنت پیدا کنید و یاد بگیرید و اگر هم واژه را از قبل شنیده اید که توسط افراد مختلف به صورت های متفاوتی تلفظ می شوند، حتما پیگیر آن شوید و تلفظ صحیح آن را پیدا کنید. اینکه دیگران اشتباهی را مرتکب می شوند و آن را عادی جلوه می دهند، دلیل موجهی برای این موضوع که شما نیز آن اشتباه را تکرار کنید،نمی باشد. قرار نیست ما همواره بر جهل خود باقی بمانیم.

۱۱. قبل از صحبت کردن نفس عمیق بکشید

سعی کنید به طور منظم بین صحبت هایتان نفس بکشید. درست نفس کشیدن به شما کمک میکند آرامش خود را حفظ کنید و این آرامش را به مخاطب خود هم منتقل کنید. اگر برای خود یک متن آماده قبل از سخنرانی دارید در گوشه های آن برای خود بنویسید: “آرومتر صحبت کن” یا ” نفس بکش”.

چگونه با اعتماد به نفس صحبت کنیم؟

۱– با اطمینان نظرات خود را بیان کنید

قبل از اینکه صحبت کنید باید به نظری که ابراز می‌کنید اعتقاد داشته و نسبت به آن مطمئن باشید. چه این نظر این باشد که آلبوم سوم احسان خواجه امیری بهترین آلبوم اوست چه نظر شما این باشد که مساله گرمایش جهانی مهم‌تر از مساله جنگ است.البته منظور این نیست که عقیده خود را به گونه‌ای بیان کنید که خودرای یا حق به جانب به نظر برسید. در عوض باید تایید آن را به عهده دیگران بگذارید.دقت کنید که نظر خود را چگونه بیان می‌کنید. مثلا اگر جمله خود را با این عبارات: “من فکر می‌کنم که…” یا “به نظر من…” شروع کنید از قدرت نظر خود می‌کاهید. پس فقط نظر خود را بیان کنید بدون اینکه عبارات قبل را در ابتدای جملات خود بیاورید.

۲- تماس چشمی برقرار کنید

تماس چشمی قبل از هر چیز نشان از ادب ما و احترام به دیگران است. همچنین تماس چشمی باعث می‌شود که دیگران با دقت بیشتری به حرف‌های شما گوش دهند. اگر در یک جمع صحبت می‌کنید از میان جمعیت چند چهره دوستانه پیدا کرده و روی آن‌ها تمرکز کنید. به این ترتیب اعتماد به نفس شما افزایش یافته و حرف‌های خود را واضح‌تر بیان می‌کنید. اگر به پایین نگاه کنید با اعتماد به نفس به نظر نمی‌رسید. و اگر موقع صحبت کردن به اطراف نگاه کنید، ممکن است بقیه به این فکر کنند که حواستان پرت شده و دنبال انجام یک کار بهتر هستید. پس:

  • تا می‌توانید به چشم افرادی نگاه کنید که برای آن‌ها صحبت می‌کنید.
  • اگر از میان جمع کسی را دیدید که حواسش پرت شده یا گیج به نظر می‌رسد، ممکن است فکر کنید که حرف‌های خود را به روشنی بیان نمی‌کنید. با این حال نباید بگذارید گیجی یک نفر حواس شما را از بقیه پرت کند.
  • وقتی برای جمعیت خیلی زیادی صحبت می‌کنید، برقرار کردن ارتباط چشمی مشکل است. در این مواقع روی تعداد کمی از افراد تمرکز کنید.

۳- هر روز خود را تحسین کنید

این کار کمک می‌کند که اعتماد به نفس شما ارتقا پیدا کند. به یاد داشته باشید که برای اینکه خود را تحسین کنید نیازی نیست حتما یک شخص کامل و بی‌نقص باشید. به آینه نگاه کرده و حداقل سه چیز عالی درمورد خودتان به خودتان بگویید. یا لیستی از بهترین ویژگی‌های خودتان تهیه کنید.

اگر نمی‌توانید مواردی را پیدا کنید که به خاطر آن‌ها خودتان را تحسین کنید بهتر است روی اعتماد به نفس خود بیشتر کار کنید. می‌توانید روی کارهایی تمرکز کنید که در آن‌ها خوب عمل می‌کنید. زمان خود را با افرادی بگذرانید که به شما اهمیت می‌دهند و باعث می‌شوند که حس خوبی نسبت به خودتان پیدا کنید.

۴- هنگام صحبت کردن مخاطبان خود را بخندانید

سعی کنید در میان صحبت‌های خود جوک تعریف کنید. اگر جمع و فرهنگ اجازه می‌دهد می‌توانید در ابتدای صحبت خود لطیفه تعریف کنید. جوک گفتن در ابتدای صحبت مانند گرم کردن قبل از ورزش عمل می‌کند. با خنداندن مخاطبان، خود را قابل دسترس و دوستانه جلوه می‌دهید. به این ترتیب مخاطبانتان با شما احساس راحتی کرده و به حرف‌های شما گوش می‌کنند.

۵- نظر خود را با علامت سوال بیان نکنید

مردم زمانی سوال می‌پرسند که چیزی را نمی‌دانند یا به دنبال تایید هستند. با اینکه هیچکدام از این دو به خودی خود بد نیستند، سوال پرسیدن باعث می‌شود آسیب‌پذیر به نظر برسید. برای بیان نظرات خود جملات خود را به صورت خبری ادا کنید.

۶- آرام و شمرده صحبت کنید

تند حرف زدن باعث می‌شود آماتور یا نگران به نظر برسید. همچنین کند صحبت کردن هم باعث می‌شود شنوندگان شما خسته شوند. سعی کنید با سرعت ۱۹۰ کلمه در دقیقه صحبت کنید. با این سرعت مثل این است که با شنوندگان خود در حال مکالمه سر میز شام هستید.

۷- به زبان بدن خود توجه کنید

برای داشتن فن بیان فقط از صدای خود استفاده نکنید. اهمیت زبان بدن شما درست به اندازه کلماتی است که از دهان شما بیرون می‌آید. وقتی حرکات و ژست‌های شما متفاوت باشد صمیمی‌تر به نظر می‌رسید.

وقتی صحبت می‌کنید با موی یا لباس خود بازی نکنید. از این حرکات عدم اعتماد به نفس برداشت می‌شود. برای اینکه به مخاطبان خود این حس را القا کنید که دارای دانش کافی درباره موضوع هستید.

۸- از به کار بردن عبارت بی معنا یا تکراری خودداری کنید

استفاده از عباراتی مثل: “این نظر من بود”، “اِاِاِاِ… منظورم این بود که”، “خب” و… به غیر از اینکه هیچ اطلاعات مفیدی به حرف‌های شما اضافه نمی‌کند، شما را نگران نشان می‌دهد.

۹- هنگام صحبت کردن لبخند بزنید

لبخند زدن نه تنها صدای شما را خوشایندتر می‌کند بلکه با خود اعتماد به نفس به همراه می‌آورد. لبخند زدن همچنین شما را دوستانه نشان می‌دهد.

۱۰- بلند صحبت نکنید

برخی اوقات حرف زدن با اعتماد به نفس با بلند حرف زدن اشتباه گرفته می‌شود. با اینکه باید بلندی صدا به گونه‌ای باشد که مخاطبان به خوبی حرف‌های شما را بشنوند اما تن و ریتم صدای شما مهم‌تر هستند.

۱۱- موقع صحبت کردن حرف‌های خود را ضبط کنید

با گوش کردن به صدای خود، بهتر می‌توانید نقاط ضعف خود را یافته و آن‌ها را بهبود بخشید. مثلا می‌توانید بفهمید کجاها خیلی سکوت کرده‌اید یا کجاها از “مممممممم….” و “اِاِاِاِاِ…..” استفاده کرده‌اید. می‌توانید با موبایل خود صدایتان را ضبط کنید. می‌توانید صدای مکالمات تلفنی خود را نیز ضبط کنید. با یک اپلیکیشن که صدای مکالمات تلفنی را به صورت خودکار ضبط می‌کند به راحتی می‌توانید این کار را انجام دهید.

۱۲- تمرین کنید

همانگونه که در ابتدا گفته شد یادگیری هر فنی نیاز به تمرین دارد. بدون صبر هیچکس در هیچ کاری نمی‌تواند به استادی برسد. سعی کنید از موقعیتی که دارید خوشحال باشید در عین حال نقاط قوت خود را تقویت کرده و نقاط ضعف خود را از بین ببرید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با روش های روان و تاثیر گذار صحبت کردن آشنا شدید.همچنین از ترفندهای آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

چرا باید بتوانیم روان صحبت کنیم؟

زمانی که شما بتوانید روان صحبت کنید و در خوب حرف زدن مهارت کافی را داشته باشید به راحتی میتوانید با صحبت کردن تاثیر ویژه ای بر روی مخاطب بگذارید.

تا چه اندازه انتقال مفاهیم در روان سخن گفتن تاثیر گذارند؟

هر چه قدر هم که با اعتماد به نفس سخن بگویید و یا اینکه منبعتان موثق باشد اما در انتقال درست حرف هایتان مشکل داشته باشید نمی توانید به صورت روان صحبت کنید.

پیشنهاد ما به شما

سرگرمی دوران بارداری

آشنایی با فعالیت‌هایی سرگرم‌کننده برای دوران بارداری

سرگرمی های دوران بارداری برای خانم ها بسیار مهم است. بارداری شاید در ابتدا دورانی …

دیدگاهتان را بنویسید