سه شنبه , ۱۷ مهر ۱۴۰۳
کمبود محبت در کودکان

بررسی نشانه های کمبود محبت در کودکان + معرفی درمان آن و شیوه ی محبت به کودکان

نشانه های کمبود محبت در کودکان را جدی بگیرید. کمبود محبت خانواده هم از نظر روحی و هم از نظر جسمی بر کودکان تأثیر سو می گذارد. نتیجه ای که کودکان از بی عاطفگی والدین دریافت می کنند این است که تنها توجهی را دریافت خواهند کرد که دردناک باشد. مراقبانی که از نظر عاطفی در دسترس نیستند به کودکان حس ترسیدن و غمگینی القا می کنند. کاری می کنند که کودکان صدمه ببینند یا عصبانی شوند و حتی ممکن است آن ها را به خاطر احساسات طبیعی‌ مجازات کنند و با نشانه های محبت فرزند راحت نباشند.


فهرست مطالب


کمبود محبت در کودکان چیست؟

والدین وظایف زیادی را برای خود تعریف می کنند که فکر می کنند می تواند برای کودک بهترین باشد تا زندگی «عادی» را سپری کند. با این حال، امکانات رفاهی همه آن چیزی نیست که بچه ها نیاز دارند. چرا که کودکان به مراقبت، محبت، عشق، درک و حمایت بسیار نیاز دارند.فقدان این نیازهای روانی حیاتی را می توان با غفلت عاطفی مقایسه کرد: توقع و خواسته های بیش از حد از کودک، عدم تمایل به صرف وقت برای برقراری ارتباط، نادیده گرفتن نیاز به توجه.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله معایب اختلاف طبقاتی را بخوانید.کودکانی که از این امر محروم هستند، ناامن، از نظر روانی ناپایدار می‌شوند و قادر به ارزیابی مناسب خود و دنیای اطرافشان نیستند.

نشانه های کمبود محبت در کودکان چیست؟

عزت نفس پایین تر، ضعف عملکرد تحصیلی، ارتباط ضعیف و مبتنی بر عدم امنیت با والدین، مشکلات روانی و رفتاری بیشتر، احساس بیگانگی و خصومت با جهان اطراف، افزایش پرخاشگری و ضد اجتماعی شدن از اثرات کمبود محبت است. در زیر برخی از مهمترین نشانه ها توضیح داده می شود.

۱- نشانه های کمبود محبت در کودکان | عدم اعتماد

وضعیت خانواده به طور مستقیم بر رشد اعتماد افراد بر دیگران تأثیر می گذارد. اگر کودکان مدام مورد انتقاد، تمسخر و مقایسه با دیگران قرار گیرند، در نهایت احساسات واقعی خود را آشکار نمی کنند و به واگویه های سرزنش گرانه درباره خود پناه می برند. در مورد خانواده های متشنج نیز همین اتفاق می افتد.

محبت کودکان

کودکانی که در چنین محیطی تربیت شده اند نمی توانند به دیگران اعتماد کنند. در بزرگسالی نیز این افراد می‌ترسند که مثل دوران کودکی، بارها و بارها ارزش ها و نیازهای شخصی آن ها زیر پا گذاشته شوند و نسبت به دنیای اطراف خصومت و بدبینی خواهند داشت.

حتما بخوانید  چگونه کودک و نوجوان را از گوشی دور کنیم؟ بررسی قوانین استفاده از موبایل برای کودکان

۲- عزت نفس پایین

وحشت همیشه غیر منطقی است. این همان چیزی است که بچه های دوست داشتنی را متمایز می کند. کودکان معمولا از این که پا را فراتر از چهارچوب ها بگذارند ترسانده می شوند. ترسانده شدن به جای امنیت بخشیدن از طریق محبت کردن به عزت نفس کودک آسیب زده و ارزش گذاری فردی را کاهش می دهد. این کودکان طی روند بزرگسالی نیز معمولاً متقاعد می شوند که خط کشی خاصی وجود دارد که هرگز از آن نباید عبور نکنند. چنین افرادی سخت کار می کنند، اما هرگز ثروتمند نمی شوند

. تشکیل خانواده می دهند، اما شادی پیدا نمی کنند زیرا اغلب توسط شرکای خود سرکوب می شوند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله صمیمیت در خانواده را بخوانید. سپس با همین ناآگاهی با فرزندان خود مواجه می شوند که به سرعت به یک امر عادی تبدیل می شود. به این معنا که تمام رویه کودکی خود را برای تربیت فرزندان پیاده می کنند.

۳-نشانه های کمبود محبت در کودکان | ترس از طرد شدن

افرادی که در دوران کودکی مورد محبت نبودند و اغلب در مواقعی که به مراقبت و محبت نیاز داشتند طرد می شدند، از مهم بودن و محترم شمردن خود می ترسند. چنین افرادی تمام تلاش خود را می کنند تا دیگران را راضی کنند، خود را کاملاً فراموش کرده و آماده اند تا همه چیز را قربانی کنند تا کوچکترین تأیید حتی بی اهمیت را کسب کنند. کودکان برای ترس از طرد شدن گاهی حاضرند عزت نفس خود را نادیده گرفته و تن به خواسته های دور از شان خود بدهند فقط به این امید که پذیرفته شوند.

۴- ترس از اشتباه کردن

بی تفاوتی و دخالت نکردن والدین در امور لازم کودک، به شهامت و رشد جسارت انجام فعالیت کودکان بسیار آسیب می رساند. چنین بچه هایی حس باارزش بودن ندارند و تصور نمی کنند که دیگران به موفقیت آن ها افتخار می کنند. اما دقیقاً می دانند که چه زمانی برای کوچکترین اشتباهی مجازات خواهند شد. چنین افرادی بلاتکلیف و بدون مهارت تصمیم گیری درست به نظر می رسند، زیرا تصمیم گیری برای آن ها دشوار و ترسناک است، به ویژه تصمیماتی که ممکن است شخص دیگری را درگیر کند.افرادی که در کودکی فاقد عشق بودند و با کمبود محبت بزرگ می شوند، خود را به خاطر این موضوع سرزنش می کنند و معتقدند که دیگر حق اشتباه کردن را ندارند؛ مبادا که محبت دیگران را از دست بدهند.

حتما بخوانید  ارزش های خانواده را چطور تعریف کنیم؟

۵- ضایعات جسمی و مغزی

هر چند نیاز کودکان به مهر و محبت تا حدودی شناخته شده است. اما این شناخت که عشق و محبت نه تنها در پختگی عاطفی نقش دارد بلکه ساختار مغز را نیز متاثر می کند، یافته جدیدی است. اخیرا روانشناسان آلمانی در یک پژوهش گسترده دریافته­اند پرورش کودک با یک مراقب دلسوز و مهربان، کمک به تقویت ساختار مغزی و تکامل ان می­کند. [ ۲۹] مغز کودکی که دوست داشته می شود و یا مورد محبت قرار می­گیرد.

محبت به کودکان

به طور کاملا متفاوتی از مغز کودکی که همیشه متهم شده و یا مورد تهدید واقع می شود رشد و تکامل می­یابد. در واقع تحقیقات نشان داده­اند که عشق و محبت به طور مغایر با بی­تفاوتی، سردی و سوء استفاده در چگونگی رشد قسمتهایی از مغز که کنترل کننده خلق و خوی و عواطف ما هستند اثر می­گذارند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانیدمقاله اهمیت شغل در زندگی خانوادگی و اجتماعی را بخوانید.

۶- مشکل در شناخت احساسات

یکی از تاثیرات مهمی که می‌تواند در نتیجه ی کمبود محبّت در بچه ها ایجاد شود این است که کودک احتمالا برای شناخت احساسات خویش مشکل پیدا کند. نبود توجه و محبّت کافی از جانب والدین سبب شده است نتوانند به بچه خود آموزش دهند چگونه احساسات خود را به شکلی سالم مدیریت نماید. در نتیجه این باعث شده است بسیاری از بچه ها نتوانند نقاط قوت و ضعف خویش را تشخیص دهند. حتی امکان دارد در نهایت احساس کنند از درون تهی شده اند.

۷- پرخاشگری

پرخاشگری را رفتاری تعریف نموده اند که به قصد آزار و صدمه زدن به فردی دیگر، خود یا اشیا باشد. پرخاشگری در جامعه ما در بسیاری افراد، من جمله کودکان، تا حدود زیادی شایع است. یکی از عوامل بروز پرخاشگری کمبود محبّت است. بررسی های انجام شده نشان می‌دهند که بیشتر کودکان پرخاشگر والدین خشن و متخاصمی داشته اند. یعنی نه تنها کودک آن ها از محبّت لازم بهره مند نبوده، بلکه از الگوی پرخاشگری موجود در خانواده هم تاثیر پذیرفته بود.

پرخاشگری

۸- انحراف کودک

یکی دیگر از آثار محبت به کودکان، مصون داشتن آنها از انحرافات اخلاقی است. پدر و مادر می توانند با دادن محبت خود به کودک جلوی بسیاری از لغزشهای وی را بگیرند. چون کمبود محبّت می تواند، یکی از عوامل قوی و تاثیرگذار در سوق دادن کودکان و نوجوانان به سوی بزهکاری باشد. بررسی روانشناسان نشان می دهد ، که عامل بسیاری از جرائم کودکان و نوجوانان، کمبود محبّت، در محیط خانواده است. این اشخاص به دلیل اینکه در محیط خانواده مورد بی مهری و بی اعتنایی پدر و مادر قرار گرفته اند، در واکنش به این کمبود، مرتکب جرم می شوند.

حتما بخوانید  آیا احتمال بارداری از طریق کاندوم وجود دارد؟

معرفی راه های درمان کمبود محبت در کودکان

همانطور که گفتیم کمبود محبت در کودکان اگر به موقع درمان نشود عوارض و عواقب منفی زیادی را برای دوران کودکی و همچنین بزرگسالی آن ها به همراه دارد، عوارضی که گاه جبران ناپذیرند و منجر به تباه شدن زندگی کودکان می گردند.با توجه به نشانه های گفته شده در قسمت قبلی همین مقاله توجه به آن ها می تواند والدین، دیگر اعضای خانواده و حتی معلمان و مربیان را نسبت به کمبود محبت آن ها هوشیار کرده و درمان به موقع صورت بگیرد. در ادامه مطلب به راه های درمانی این مشکل اشاره می کنیم:

ارتباط گیری مناسب والدین با کودکان

بدون شک کودکان در مرحله اول نیازمند توجه و ابراز محبت والدین خود هستند و بعد از آن ها توجه دیگر اعضای خانواده، بنابراین برای بهبود مشکل کمبود محبت، والدین باید ارتباط خود را با کودکان صمیمانه کرده و محبت و علاقه خود را به فرزندانشان ابراز کنند. شاید در ابتدا برخی از کودکان با دیدن چنین رفتارهایی از جانب والدین خود تعجب کنند ولی قطعا به تدریج آن ها نیز این محبت را قبول کرده و به پدر و مادر خود نزدیک خواهند شد.

ارتباط گیری مناسب والدین با کودکان

ابراز علاقه بدون غرور یا شرم

متاسفانه برخی از والدین به واسطه غرور و یا شرمی که از بیان علاقه و جملات عاطفی دارند به کودکان خود محبت نمی کنند، این افراد کسانی هستند که خودشان هم مورد محبت و توجه والدین قرار نگرفته اند و ابراز علاقه برایشان موضوعی عجیب و خجالت آور می باشد. چنین والدینی تصور می کنند که اگر خوراک و پوشاک و مایحتاج تحصیل فرزندان خود را فراهم کنند به معنی ابراز محبت می باشد در حالی که نمی دانند کودکان به بیان احساسات هم نیاز دارند.

حتما بخوانید  معجزه سیاه دانه برای قوای جنسی و نحوه استفاده از آن را ببینید!

منتقل کردن حس ارزشمند بودن به کودکان

توصیه می کنیم کسانی که کودکشان دچار کمبود محبت است از طریق انجام کارها و رفتارهای مختلف به او ثابت کنند که چقدر برایشان ارزشمند است، مثلا اگر نظری درمورد موضوعی دارد به صحبتش گوش دهند، اگر تمایل به انجام کاری ندارد به نظرش احترام بگذارند، او را با دیگر کودکان مقایسه نکنند، موفقیت های کوچک و بزرگ فرزندشان را مورد تشویق و تحسین قرار دهند و… شک نکنید کودکان با دیدن چنین رفتارهایی احساس خوشبختی کرده و بیش از پیش به والدین خود نزدیک می شوند.

اهمیت دادن به همه امورات کودکان

متاسفانه برخی از والدین با دیدن موفقیت در تحصیل کودکان خود جملاتی مانند کاری که نکردی، سخت نیست، این همه امکانات داری و…. موفقیت کودک خود را کوچک و بی ارزش جلوه می دهند. برخی از والدین نیز به هیچ یک از علایق ورزشی، علمی، حرفه ای و.. کودک خود توجه نکرده و هر کاری را که خودشان بخواهند انجام می دهند.

اهمیت دادن به همه امورات کودکان

بهتر است بدانیم یک از راه های کمک کننده به درمان کمبود محبت در کودکان توجه و پیگیری روند درسی، تفریحی، ورزشی و استعدادیابی کودکان می باشد. والدین نباید منتظر باشند که کودکشان آن ها را از وضعیت خود آگاه کند بلکه با پیگیری منطقی، به جا و اصولی می توانند به کودک خود ثابت کنند که برایشان مهم است.

رفتار مناسب و به دور از پرخاشگری

متاسفانه برخی از والدین با پی بردن به کمبود محبت در کودکان رفتاری نامناسب و خشن را بروز می دهند، مثلا بیان می کنند مگر در زندگی چه چیزی کم داری، امکانات دیگران را ببین، مگر پدر و مادر ما چه کاری برایمان انجام دادند و….در حالی که باید بدانند نیازهای کودکان در فراهم کردن امکانات مادی خلاصه نمی شود بلکه هر فردی به بیان احساسات، علاقه، محبت و توجه نیز نیاز دارد. بنابراین برای کمک به بهبود این مشکل بهتر است والدین آرامش خود را حفظ کرده و درک کنند که کودکان هم به محبت نیاز دارند و با این نگرش با کودک خود صحبت کرده و به او نزدیک شوند.

مراجعه به مشاور

یکی از ضروری ترین کارهایی که برای بهبود مشکل کمبود محبت در کودکان باید انجام شود، مراجعه به مشاور می باشد. با این اقدام می توان در سریع ترین زمان ممکن با توجه به شرایط زندگی، روحیات کودک و والدین به درمان کمبود محبت کمک به سزایی انجام داد.

حتما بخوانید  معرفی21 فعالیت ساده و جالب برای خوش گذرانی با خانواده

تاثیرات محبت به کودکان چیست؟

همانطور که گفتیم کودکان علاوه بر تامین نیازهای مادی به برطرف کردن نیازهای عاطفی و روحی نیز نیاز دارند، همانطور که کمبود محبت عوارض جدی و گاه جبران ناپذیر به همراه خواهد داشت، مورد توجه قرار دادن و ابراز علاقه به کودکان نیز فواید و اثرات مثبت فراوانی را ایجاد می کند.به همین علت آشنایی با تاثیرات مثبت محبت به کودکان برای ترغیب والدین به انجام این کار بسیار مهم می باشد، در ادامه مطلب به برخی از مهم ترین تاثیرات و فواید محبت به کودکان اشاره می کنیم:

ساختن شخصیت غیر وابسته

زمانی که کودک از لحاظ محبت و ارتباط عاطفی کمبودی نداشته باشد، به دیگران برای دریافت محبت و توجه وابسته نمی شود، اعتماد به نفس در کودک افزایش می یابد و به دلیل تشویق، تحسین و توجه والدین به او به خودباوری رسیده و استعدادهای منحصر به فردش را شناسایی و شکوفا می کند.

ساختن شخصیت غیر وابسته

یادگیری بیان احساسات به نحو درست

بهتر است بدانیم کودکان ما باید یاد بگیرند که چطور به عزیزان خود در زندگی عشق ورزیده و به آن ها ابراز محبت و علاقه کنند، ابراز علاقه به اعضای خانواده توسط کودکان هیچ جنبه منفی ندارند و حتی باعث بهبود روابط عاطفی و ایجاد صمیمیت در خانواده می شود.

افزایش تمرکز و پیشرفت

بدون شک کودکی که ذهنش درگیر جلب توجه، حسرت و کمبود محبت نیست بهتر می تواند بر موضوعات درسی، ورزشی و یادگیری حرفه های مختلف متمرکز شده و به موفقیت و پیشرفت دست پیدا کند. به همین علت اگر پیشرفت فرزندانتان مهم است ابراز علاقه، محبت و توجه اصولی نسبت به کودکان را فراموش نکنید.

سخن پایانی

شما دراین مقاله با نشانه های کمبود محبت در کودکان آشنا شدید.همچنین از راه های درمان و شیوه ی محبت کردن به کودکان آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا دراسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا عوارض و نشانه های کمبود محبت در کودکان می تواند ماندگار شود؟

بله، اگر این مشکل به موقع و به طور کامل درمان نشود امکان انتقال به دوره بزرگسالی را نیز خواهد داشت

آیا کمبود محبت در کودکان ناشی از تربیت ناصحیح می باشد؟

یکی از علل ایجاد این مشکل دقیقا تربیت ناصحیح و برخورد غیر اصولی والدین با کودکان است

پیشنهاد ما به شما

تفاوت‌های علائم اولیه بارداری و پریود و نحوه تشخیص هرکدام

“دارم پریود میشم یا حامله‌ام؟” این پرسشی است که بسیاری از خانم‌ها گاهی حتی ماهیانه …

دیدگاهتان را بنویسید